Često postavljena pitanja

Social Impact Award je takmičenje u idejama mladih koji žele da naprave društvenu ili ekološku promjenu na konstruktivan način. Sve je počelo 2009. godine u Beču kada je projekat nastao, a u Crnoj Gori ga ove godine realizuje NVO “Centar za omladinsku edukaciju”. Pored toga što se realizuje u našoj zemlji, program se sprovodi i u još 18 zemalja širom Evrope, Afrike i Azije. Naša misija je da promovišemo znanje i praksu društvenog preduzetništva među mladima. Društveno preduzetništvo je za nas kreativna, preduzetnička akcija, fokusirana na društveni ili ekološki problem.

Program je namijenjen mladima koji žele da riješe neki društveno-ekološki problem na inovativan način kroz projekte, inicijative ili organizacije. Organizacije mogu da rješavaju probleme vezane za veliki broj tema, kao na primjer smanjivanje siromaštva, briga o zdravlju, obrazovanje, ekologija, energija, informacione tehnologije, ljudska prava, društvena jednakost i mnoge druge. Bitno je da ideja ima za cilj rešavanje nekog društvenog ili ekološkog cilja.

Primjere projekta koji su do sada ulazili u uži krug takmičenja možeš pogledati na:

Knjiga inspiracije - Social Impact Award Montenegro - Empowering young people to make a difference

Aplikanti za Social Impact Award Montenegro 2022 moraju da ispunjavaju sljedeće uslove:

  1. Svi članovi tima moraju biti rođeni između 1. januara 1992. i 31. decembra, 2007;
  2. Najmanje jedan član tima mora imati prebivalište u zemlji u kojoj on/ona aplicira za nagradu Social Impact Award;
  3. Aplikanti nisu učestvovali u inkubaciji SIA niti su osvojili SIA u prethodnim godinama, sa istom idejom;
  4. Ideja nije ni dobila sredstva ni ostvarila prihode prije 1. januara 2021. godine;
  5. Ideja nije dobila formalizovanu novčanu podršku od strane spoljne strane, odnosno 3000 eura (npr. novčana nagrada, grantovi, investicije) prije datuma podnošenja;
  6. Mogu se prijaviti pobjednici od prošlih godina sa istom idejom ali u različitom timskom sastavu;
  7. Mogu se prijaviti pobjednici od prošlih godina ali sa različitom idejom;
  8.  Mogu se razmatrati samo one prijave koje su potpune i koje su bile podnijete putem Platforme za prijavu i ocjenjivanje u datom roku.

Organizovaćemo sesije uparivanja mentora i učesnika, na način da će učesnici imati 5 minuta da predstave sebe i svoju ideju svakom mentoru, a onda odaberu 3 mentora koja su mu se najviše dopala i obratno. Konačnu odluku o uparivanju mentora i učesnika imaju organizatori događaja, a na osnovu preferenci i sličnih oblasti.

Glasanje putem zajednice počinje u fazi inkubacije. Odabrani finalisti će imati zadatak da snime video u trajanju od 90 sekundi i na taj način predstave svoju ideju. Svi video snimci će biti postavljeni na SIA You tube kanalu, sajtu i društvenim mrežama. Putem linka biće omogućeno glasanje za najbolju ideju, a počinje 13. septembra, za sve zemlje učesnice, i traje do Ceremonije dodjele nagrada, čiji ćemo datum naknadno precizirati.

Obavezno se prijavi! Učešćem u Social Impact Award programu ne možeš ništa izgubiti, a radionice i kontakt sa drugim učesnicima ti mogu pomoći da konkretizuješ svoju ideju. Pogotovo ako je tvoja ideja mlada, nagrada ti pruža dobru priliku da je razviješ.

A čak i ideje koje su u veoma ranoj fazi razvoja mogu da osvoje Social Impact Award – dok god su dobre i dobro promišljene, uz tim koji ima snage da ih implementira.

Proglasićemo četiri pobjednička tima, stručni žiri bira tri tima koja osvajaju dalju mentorsku i finansijsku podršku u iznosu od 1.500 eura, dok jedan tim odnosi titulu pobjednika glasanjem zajednice i osvaja dalju mentorsku podršku. Po jedan član svakog tima, zajedno sa koordinatorom, odlazi na SIA Samit koji će se održati od 15. do 19. novembra u Beču. 

 

Kao pobjednik Social Impact Award obavezuješ se da ćeš učestvovati na SIA Samitu u novembru kako bi predstavio razvoj svoje ideje ispred cijele SIA međunarodne zajednice. Ovdje ponovo imaš priliku da inspirišeš druge i uvjeriš ih u snagu svog projekta. Novčana nagrada ti se dostavlja nakon dostavljanja plana rada i finansijskog plana.

Sva prava na ideju kojom apliciraš naravno ostaju u tvojim rukama. Mi ćemo objaviti kratak opis na našem sajtu i sačuvati je u našim publikacijama i objavama za medije, tako da tvoja ideja može da inspiriše tvoje vršnjake, ali i druge ljude (medije, potencijalne partnere, volontere).

Ako postaneš SIA finalista, imaš obavezu da posvetiš veći dio svog ljeta (od jula do septembra) svom projektu. Ovo uključuje – razvoj biznis modela i koncepta, prototipiranje i prve korake u implementaciji (u zavisnosti od stepena razvoja ideje). Pružamo ti prostor za rad, organizujemo radionice i webinare za tebe i tvoj tim.

Da, smiješ, bilo kao individua ili tim (do 5 osoba). Ipak, svaka aplikacija mora da ima dobro definisan projekat i da ima kompletno popunjenu prijavu. U dalji proces takmičenja možeš da uđeš sa jednom idejom za koju žiri procijeni da je bolja. 

Tvoja ideja može promijeniti svijet! Mi ćemo ti pomoći u tome.